Karpuz Gaz Yapar mı?
23 Temmuz 2024

Karpuz Gaz Yapar mı?

Karpuz Gaz Yapar Mı?

Sıcak yaz günlerinde içerisindeki yüksek su oranıyla susuzluğu gideren karpuz, özellikle sıcak iklimlerde yetişen, sarı renkli çiçekler açan ve büyük meyveli bir bitkidir. Karpuzun kalori oranı oldukça düşüktür. Yaklaşık %90'ı su olan karpuz, vücudun sıvı ihtiyacını büyük ölçüde karşılamasının yanı sıra B ve C vitaminleri ile sodyum, potasyum, demir ve kalsiyum gibi mineraller açısından da oldukça faydalıdır.

Karpuz, Kabakgiller familyasından; büyük gövdeli, parçalı sert yapraklı, sarı çiçekli ve iri meyveli bir bitkidir. Diğer isimleri harbuz, watermelon, pasteque ve Citrullus vulgaris olarak bilinir. Karpuzun faydaları arasında cinsel gücü artırma, soğuk algınlığına iyi gelme, kalbi koruma, kemiklerin gelişimine yardımcı olma, vücuda dinçlik ve ferahlık verme, kanı temizleme ve böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olma gibi etkiler bulunmaktadır.

Karpuzun Gaz Yapıcı Etkisi

Karpuz, çok iyi bir idrar söktürücüdür ve vücuttaki atık maddeleri kısa sürede atar. Bağırsakları temizleyerek gaz yapmasını engeller ve kanı temizler. İçerdiği yüksek potasyum, kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının normal seviyede kalmasına yardımcı olur. Az miktarda da olsa içerdiği "likopen" maddesiyle kalpte enfarktüs meydana gelmesini önlemektedir. Karpuz, bol miktarda C vitamini ve antioksidan içerdiği için birçok kanser türüne karşı etkili olan beta karoten içerir. Yağ içermediğinden ve kalorisi de çok düşük olduğundan, yaz aylarında yapılan diyet listelerinde özel bir yeri vardır.

Aynı zamanda, lif bakımından oldukça zengin olduğu için bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini engellemede rol oynar. Karpuz çekirdekleri de içerdiği cucurbocitrin adlı maddeyle kan basıncını normal seviyede tutmaya ve böbrek işlevlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bol miktarda su ve şeker içermesi, boşaltımı hızlandırması gibi özellikleri ile karpuzun gaz yapma olasılığını azaltır. Ayrıca kilo vermeye de yardımcı olur, ancak bu beslenme şekline aşırı yüklenmemek koşuluyla.

Karpuzun Tüketim Yöntemleri

Olgunlaşmış karpuz taze olarak tüketilmelidir. Karpuzun keleklerinden turşu yapılabilir. Bala zencefil ekleyip karpuzla beraber yenirse balgam söktürür. Karpuzdan en iyi faydayı sağlamak için yemeklerden önce ve mümkünse kabuklarının iç kısmıyla birlikte yemek daha faydalıdır.

Karpuzu yemeklerden çok önce, aç karnına tüketmek gerekmektedir. Çünkü yemekten sonra yenildiğinde sindirim zorluğu yaşanabilir ve bu durumda karpuz gaz yapabilir. Karpuzun besin değerlerinin, diğer birçok meyve ve sebzede olduğu gibi kabuğunda saklı olması dikkat çekicidir. Bu nedenle kırmızı etli kısmından çok altındaki beyazımsı kısmın tüketilmesi önerilir.

Karpuz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karpuz alırken sürprizlerle karşılaşmamak için kabuğunun parlak olmamasına ve kabuğunu kazıdığınızda üstteki dokunun kolayca çıkmasına özen göstermelisiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Beysun

23 Temmuz 2024 Salı

Karpuz yemeklerden hemen sonra tüketildiğinde sindirim zorluğu ve gaz problemlerine neden olabileceği belirtilmiş. Bu durumu yaşayanlar var mı? Karpuzu yemeklerden önce tüketenler bu tarz sorunlar yaşamıyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Beysun, karpuzu yemeklerden hemen sonra tüketmek bazı kişilerde sindirim zorluğu ve gaz problemlerine neden olabilir. Bu durum, karpuzun içerdiği yüksek su ve lif oranından kaynaklanabilir. Yemeklerden önce veya ayrı bir öğün olarak karpuz tüketmek bu tür sorunları azaltabilir. Her bireyin sindirim sistemi farklı olduğu için, bu tür sorunları yaşamayan kişiler de olabilir. Eğer sen de bu tür problemler yaşıyorsan, karpuzu yemeklerden ayrı bir zamanda tüketmeyi deneyebilirsin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Süt Gaz Yapar mı?

Süt Gaz Yapar mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Katı Sıvı Gaz Türleri ve Özellikleri

Katı Sıvı Gaz Türleri ve Özellikleri

Gaz Çıkarma Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Çıkarma Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Vajinadan Gaz Çıkması?

Vajinadan Gaz Çıkması?

Azot Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Azot Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Anne Sütüne Gaz Yapan Yiyecekler?

Anne Sütüne Gaz Yapan Yiyecekler?

Güncel

Fasulyenin Gazı Nasıl Alınır?

Fasulyenin Gazı Nasıl Alınır?