Gaz Sancısı Bebek Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Gaz Sancısı Bebek Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Sancısı Bebeklerde

Bebeklerde gaz sancısı, oldukça sık rastlanan bir durumdur. Anne ve babalar, bebeklerinin gaz sancısı çekmesinden dolayı zor anlar yaşayabilirler. Tıbbi literatürde infantil kolik olarak bilinen bu durumun ilaçla tedavisi mevcut değildir. Gaz sancısı, genellikle 2-3 hafta ile 4 ay arasında, haftada üç gün belirli saat aralıklarında gerçekleşen ağlama nöbetleriyle kendini gösterir. Ancak bazı teknik yöntemlerle bu sancıları azaltmak mümkündür. Bebeklerde gaz sancısı ortalama %17-30 oranında görülmektedir. Aileler, genellikle bebeklerinin ilk üç ayında aşırı ağlamalarından dolayı hekime başvurmaktadır. Bu ağlamaların genel nedeni gaz sancısıdır. Farklı bebeklerde gaz sancısının farklı nedenleri olabilir. Bazı bebeklerde organik sebeplerden kaynaklanırken, bazı bebeklerde ise annenin beslenme şekli ya da sigara tüketimi gibi faktörler gaz sancısına neden olabilir.

Gaz sancısı bebeklerde genellikle dördüncü aya kadar devam eder. Dördüncü aydan itibaren gaz sancısı yavaş yavaş azalmaya başlar.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Anlaşılır

Gaz sancısı yaşayan bebeklerde yüksek tonlu bir ağlama görülür. Gaz sancısından dolayı ağlayan bebekler, ağlarken ayaklarını karna doğru çekerler. Ayrıca bebekte kusma, sık sık kaka yapma ya da kabızlık görülebilir. Gaz sancısı olan bebekler, kaka yaptıktan sonra rahatlayabilirler. Fakat bu her bebekte olmayabilir. Gaz sancısı yaşayan bebekler ağladığında zor susturulur ve kolay kolay sakinleşmez. Gaz sancısı çeken bebekler beslenmeyi kabul etmezler. Genellikle 2-3 saat ağlama sonucunda kendiliğinden susarlar.

Bebeklerde Yaşanan Gaz Sancısını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır

  • Anneler, bebeklerde gaz sancısını önlemek için beslenme şekillerine dikkat etmelidirler. Özellikle emziren anneler, gaz yapıcı besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, kahve, çay ve sigara gibi maddelerden kaçınılmalıdır. Ayrıca kuru fasulye, nohut, bezelye, lahana, brokoli ve deniz ürünleri gibi yiyeceklerden uzak durmaları gerekmektedir.
  • Anneler, bebeklerini emzirirken dik durmalıdırlar.
  • Emzirme saatleri düzenli olmalı ve belli bir yaşa kadar anne sütü dışında besin verilmemelidir.
  • Bebekleri emzirdikten sonra, bebeklerin sırtları sıvazlanarak gazlarının çıkarılması sağlanmalıdır.
  • Anneler, bebeklerini emzirirken bebeği uzun süre memede tutmamalıdır.
  • Biberonla beslerken, bebeğin hava yutmamasına özen gösterilmelidir. Kaliteli ve bebeğin yaşına uygun biberon seçilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şahbender

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Bebeğim her akşam belirli saatlerde ağlamaya başlıyor ve ayaklarını karnına doğru çekiyor, acaba bu gaz sancısı olabilir mi? Nasıl anlayabilirim ve bu durumu hafifletmek için ne yapabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

ޞahbender, bebeğinizin belirli saatlerde ağlayıp ayaklarını karnına doğru çekmesi gaz sancısının belirtisi olabilir. Bu durumu anlamak için bebeğinizin ağlama sıklığına ve ağlarken gösterdiği belirtilere dikkat edebilirsiniz. Gaz sancısı genellikle karın bölgesinde sertlik, ayakları karnına çekme ve huzursuzluk ile kendini belli eder.

Bu durumu hafifletmek için şunları deneyebilirsiniz:
1. Bebeğinizi dik pozisyonda tutarak sırtına hafifçe vurup gazını çıkarmasını sağlayabilirsiniz.
2. Karnına saat yönünde dairesel hareketlerle masaj yapabilirsiniz.
3. Emzirme ya da biberonla besleme sırasında hava yutmasını önlemek için uygun pozisyonda besleyebilirsiniz.
4. Banyo yaptırmak ya da sıcak bir bezle karnına kompres yapmak da rahatlatıcı olabilir.

Eğer bu önlemler fayda etmezse, bir çocuk doktoruna başvurarak profesyonel yardım almanızda fayda var.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Maddenin Gaz Hali

Maddenin Gaz Hali

Mide Gazına Ne İyi Gelir?

Mide Gazına Ne İyi Gelir?

İlginizi Çekebilir

Sürekli Gaz Çıkarmak

Sürekli Gaz Çıkarmak

Haber Bülteni

Güncel

Süt Gaz Yapar mı?

Süt Gaz Yapar mı?

Güncel

Şeftali Gaz Yapar mı?

Şeftali Gaz Yapar mı?