Emziren Annelerde Gaz Yapan Yiyecekler Hepinizin bildiği üzere, anne sütünün önemi tartışılamaz bir gerçektir. Anne sütü, bebeğimizin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve onu hastalıklara karşı koruyarak sağlıklı bir biçimde büyümesine ciddi anlamda yardımcı olur. Birçok uzman, en az 6 ay boyunca bebeğin emzirilmesini önermektedir. Çünkü anne sütü alan çocukların ilk 4 ay normal bir gelişim gösterdiği gözlenmiştir. Çoğu anne, bebeğini 1.5 yaşına kadar emzirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, bu sürenin 2 yaşına kadar uzatılmasını tavsiye etmektedir. Gaz Problemleri ve Emzirme Emzirme dönemlerinde en büyük şikâyetlerden biri, anne ve bebekte yaşanan gaz sorunlarıdır. Hem anneye hem de bebeğe sıkıntı veren gaz problemi normal bir durumdur. Yeni doğan bebeklerde bağırsakların tam olarak gelişmiş olmaması nedeniyle ilk 4 ay gaz sancısı yaşanır. Bunun üzerine annenin tükettiği gaz yapıcı gıdalar süt aracılığı ile anneden bebeğe geçtiği zaman, rahatsızlık hat safhaya çıkar ve bebeği fazlasıyla rahatsız eder. Bu nedenle emziren annelerde gaz yapan yiyeceklere dikkat etmek gerekir. Anne bu besinlerden uzak durmalı ve bu konuda hassasiyet göstermelidir. Gaz Yapan Yiyecekler Örneğin:
Yapılması Gerekenler Emziren annelerde gaz yapan yiyecekler başında çiğ olarak tüketilen sebze ve meyveler geldiğinden, bunları pişirerek yemek gaz özelliklerinin kaybolmasını sağlayacaktır. Örneğin; brokoli, karnabahar, domates, enginar, erik ve elma gibi emziren annelerde gaz yapan yiyecekler, yemeklerde ve kompostolarda kullanıldığında hem gazları alınmış olur hem de sütün kalitesini artırır. Annenin aldığı besinler konusundaki izlenimleri önemli rol oynar. Yani; yediği bir besinden sonra bebeğin etkilendiğini görürse o gıdadan uzak durmalıdır. Emzirme sürecinde annenin beslenmesi, bebeğin sağlığını doğrudan etkiler. Bu nedenle, emziren annelerin besin tercihlerinde dikkatli olmaları ve gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınmaları gerekmektedir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme, hem annenin hem de bebeğin iyi bir gelişim süreci geçirmesini sağlar. |