Hardal Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Hardal Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hardal Gazı

Hardal gazı, içeriğinde kükürt klorür bulunan ve kimyasal silah olarak da kullanılabilen zehirli bir gazdır. Asıl adı iperit gazıdır; ancak hardal ve çürümüş soğan gibi koktuğu için bu isimle anılmaktadır.

Hardal Gazının 1. Dünya Savaşı'nda Kullanımı

Hardal gazı ilk olarak 1. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından kullanılmıştır. Gaz halinde iken genellikle renksiz olsa da çeşitli karışımların ilave edilmesiyle sarı ve kahverengi renge bürünebilir.

Hardal Gazının İran-Irak Savaşı'nda Kullanımı

Hardal gazı, modern anlamda kullanılan ilk kimyasal silah olma özelliğini taşımaktadır. Laboratuvar ortamında kolayca üretilebilmesi ve etkileri dolayısıyla korkunç bir kimyasal silahtır. 1978-1979 yılları arasında gerçekleşen İran-Irak Savaşı'nda, Irak tarafından büyük miktarda kullanılmıştır. Yaklaşık 5000 İranlı asker hardal gazıyla öldürülmüş, buna ek olarak 40.000-50.000 kişi yaralanmış veya kansere yakalanmıştır. Günümüzde hardal gazını kitle imha silahı olarak kullanmak Birleşmiş Milletler tarafından yasaklanmıştır.

Hardal Gazının Vücuda Zararları

Hardal gazı, gözlerde ve solunum yolunda şiddetli yanmaya neden olan kimyasal bir gazdır. Vücuda solunum, sindirim, cilt veya gözlerle temas etmesi durumunda bulaşabilir. Gazın deriye teması ile sarı irin dolu kabarcıklar oluşur ve bu da ciltte kaşıntı ve kızarıklığa neden olur. Hardal gazı, solunum ve temas yoluyla da bulaşabilir. Gaz, gözler, burun ve solunum yolunda tahrişe sebep olur. Kurbanlarda geçici körlük, burun akıntısı, öksürük, nefes ve sinüs ağrısı, nefes darlığı ile karşılaşılabilir.

Bileşim olarak kükürt ve dietil diklorürün bileşiminden oluşmaktadır ve atomlar arasındaki bağın zayıf olması sebebiyle temas durumunda vücutta deri yanması, kaslarda şiddetli kasılmalara hatta bu kasılmalar bel kemiğinin kırılması ile sonuçlanabilir. Bu gaz, 12 saat süren acılı ölümlere sebebiyet verebilir.

Tıp Alanında Hardal Gazının Kullanımı

Hardal gazı, günümüzde lenfoma kanserine karşı kemoterapi tedavisi için kullanılmaktadır.

Ekstra Bilgiler

Hardal gazı, atmosferde uzun süre kalabilen ve geniş alanlara yayılan bir kimyasal silah türüdür. Bu nedenle, kullanılan bölgelerde uzun süreli çevresel ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Hardal gazının etkileri hemen ortaya çıkmadığından, maruz kalan kişiler semptomları saatler veya günler sonra hissedebilir.

Hardal gazına maruz kalmış kişilerin acil tıbbi müdahale alması gerekmektedir. Tedavi edilmeyen vakalarda ciddi sağlık sorunları ve kalıcı hasarlar ortaya çıkabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Gaz Yapmayan Yiyecekler Nelerdir?

Gaz Yapmayan Yiyecekler Nelerdir?

Gaz Kanunları Nelerdir?

Gaz Kanunları Nelerdir?

Fasulyenin Gazı Nasıl Alınır?

Fasulyenin Gazı Nasıl Alınır?

Sürekli Gaz Çıkarmak

Sürekli Gaz Çıkarmak

Maddenin Gaz Hali

Maddenin Gaz Hali

Azot Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Azot Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Gaz Şişkinliği Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Şişkinliği Belirtileri ve Tedavisi