Gaz Çıkarma Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Gaz Çıkarma Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Çıkarma

Gaz çıkarma, birçok kişinin rahatsızlık duyduğu ve kurtulmakta zorlandığı bir durumdur. Bu durum bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde sıkça görülmektedir. Gaz, kişide hem ağrıya neden olmakta hem de sosyal yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir. Yetişkinlerin birçoğu, sosyal hayatta yaşadıkları gaz çıkarma durumundan dolayı zor duruma düşmektedir. Gün içerisinde 10-15 defa gaz çıkarmak tıbben normal kabul edilmektedir. Ancak, günde 20'den fazla gaz çıkarma durumu gerçekleşiyorsa bu durum normal değildir. Karın gazı, bağırsaklarda biriken gazdır. Eğer karnınızda şişkinlik hissediyorsanız, bu bağırsaklarda biriken gaz sonucu oluşmaktadır.

Bağırsak Gazlarının Bileşimi

Bağırsak gazları, nitrojen, hidrojen, oksijen, metan ve karbondioksitten oluşan gazlardır. Bu gazlar genel olarak kokusuzdur. Ancak kötü kokuya neden olan gaz, hidrojen sülfürdür. Gaz daha çok kalın bağırsakta meydana gelmektedir. Karında gaz birikmesi, bazı durumlarda sindirim sisteminden kaynaklanırken bazı durumlarda da tüketilen yiyeceklerden ve besinlerden kaynaklanmaktadır. Bazı kişilerin sindirim sistemi hassas olduğu için her türlü yiyeceği tüketmeleri risk oluşturabilir. Hassas sindirim sistemine sahip kişiler, gaz oluşumuna neden olan besinleri belirlemeli ve bu besinlerden uzak durmalıdır.

Gaz Oluşumuna Neden Olan Besinler

Meyveler: Yaz kış birçok kişinin vazgeçilmezi olan ve vücut için faydalı meyvelerden bazıları gaz oluşumuna neden olmaktadır. Meyveler, vücut sağlığı için çok önemlidir. Vücut için gerekli olan vitamini sağlayan ve vücut direncini artıran meyveler, kişileri zor durumda bırakan ve ağrıya neden olan gazın oluşmasına da neden olabilir. Bazı meyveleri tükettikten sonra gaz çıkarma artar. Bu meyvelerden bazıları şunlardır:
  • Şeftali
  • Armut
  • Elma
Bu meyvelerin içinde bulunan sorbitol maddesi gaza neden olmaktadır.

Sebzeler: Sebzeler vücut sağlığı için çok önemlidir. Hemen hemen bütün öğünlerde sebze tüketilebilir. Sağlık açısından önemli olan sebzelerin bazıları gaza neden olmaktadır. Bazı sebzelerin tüketilmesi sonucu gaz çıkarma artmaktadır. Gaz çıkarmayı artıran besinlerden bazıları şunlardır:
  • Lahana
  • Brokoli
  • Kușkonmaz

Bakliyat: Gaz oluşumuna neden olan ve tüketildikten sonra gaz çıkarma sıklığını artıran besinlerin başında bakliyatlar gelmektedir. Hemen hemen bakliyat tüketen bütün kişilerde gaz çıkarma artmaktadır. Bakliyatlar arasında gaz oluşumuna neden olan ve tüketildikten sonra gaz çıkarma sıklığını artıran bakliyatlar şunlardır:
  • Kuru fasulye
  • Nohut
  • Mercimek
  • Bezelye

Yağlı Besinler ve Et Yemekleri: Yağlı yemeklerin fazla tüketilmesi gaz oluşumuna neden olmaktadır. Yağlı yemeklerin yanı sıra aşırı kırmızı et tüketimi de gaza neden olmaktadır.

Gaz Oluşumunu Azaltma Yöntemleri

Gaz oluşumunu azaltmak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunlar arasında en etkili olanları ise diyet değişiklikleri ve yaşam tarzı düzenlemeleridir. Gaz oluşumunu azaltmak için önerilen bazı yöntemler şunlardır:
  • Gaz oluşturan yiyeceklerden kaçınmak
  • Yavaş yemek yemek ve iyi çiğnemek
  • Gazlı içeceklerden uzak durmak
  • Düzenli egzersiz yapmak
Bu yöntemler, gaz oluşumunu ve buna bağlı rahatsızlıkları azaltmada etkili olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gaz Halindeki Maddeler

Gaz Halindeki Maddeler

Haber Bülteni

Güncel

Bağırsak Gazı Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Gazı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Zippo Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zippo Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kimya Gazlar Türleri ve Özellikleri

Kimya Gazlar Türleri ve Özellikleri

Gaz Türleri ve Özellikleri

Gaz Türleri ve Özellikleri

Gaz Damlası Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gaz Damlası Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Soğutucu Gazlar Türleri ve Özellikleri

Soğutucu Gazlar Türleri ve Özellikleri

Bebek Gaz Masajı Nasıl Yapılır?

Bebek Gaz Masajı Nasıl Yapılır?

Gaz Şişkinliği Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Şişkinliği Belirtileri ve Tedavisi

Maddenin Gaz Hali

Maddenin Gaz Hali