Gaz Şişkinliği Gaz şişkinliği ve gazın nedenleri, birçok insanın merak ettiği ve çoğu insanı rahatsız edebilecek düzeyde olan bir sağlık sorunudur. Yemeklerden sonra gaz şişkinliğinin hissedilmesi gayet normal bir durumdur. Bazen çok sevilen yiyecekler olduğunda, çok fazla doyulmuş olunsa bile yine de tüketilir. Bu nedenle, çok yemek yemeye bağlı olarak karında şişkinlik görülebilmektedir. Ancak aşırı yemek yenilmesinin dışında, her öğünden sonra, ne kadar yemek yenilmesine bağlı olmadan karın şişkinliği şikayeti var ise bunun birden fazla nedeni olabilir. Genel olarak gaz şişkinliği, ne çeşit bir yiyecek tüketildiğinde ya da sindirim sisteminde yiyeceklerin olması gerektiği gibi ve hızlı bir şekilde sindirilmesini engelleyen nedenlere dayanır. Midenin Esnek Yapısı Mide, çok büyük esnek bir yapıya sahip ve kaslardan oluşan elastik bir kesedir. Yetişkin olan bir insanın midesi yaklaşık olarak bir litrelik hacmi çok rahat bir şekilde taşıyabilmektedir. Yetişkin bir kişinin midesinin ortalama taşıyabileceği hacim aşıldığı zaman, midenin esnek yapısı genişlemeye başlar. Ancak bu genişleme, gaz şişkinliği olarak kendini belli eder. Mide şişkinliği özellikle fazla yenilen yemek ve gazdan dolayı meydana gelmektedir. Laktoz İntoleransı İnce bağırsakların ürettiği laktaz enzimi, laktoz adı verilen süt şekerinin sindirilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Laktoz intoleransı, ince bağırsağın yeterli derecede laktaz enzimi üretmemesi ve bu sebepten dolayı kişinin süt ve süt ürünlerini tükettiği zaman gaz şişkinliği, mide krampları, gaz, ishal ve bulantı gibi belirtiler göstermesi durumudur. Çölyak Hastalığı Çölyak hastalığı olan kişiler, çavdar, arpa ve buğdayda bulunan gluten adı verilen proteini sindirmede oldukça zorluk çekerler. Çölyak hastalığının başlıca belirtileri arasında karın ağrısı, aşırı karında şişkinlik ve ishal bulunmaktadır. Çölyak hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak gluten içeren yiyeceklerin tüketimini en aza indirgeyerek belirtiler kontrol altında tutulabilir. İrritabl Bağırsak Sendromu Sindirim sorunlarından biri olan irritabl bağırsak sendromunun kesin olarak nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, düzensiz ve kötü beslenme, stres ya da enfeksiyon gibi tetikleyici nedenler irritabl bağırsak sendromuna yol açabilir. İrritabl bağırsak sendromunun belirtileri arasında ishal, kabızlık, karın şişliği, bulantı, mide krampları ve gaz şişkinliği yer almaktadır. Her gün düzenli olarak yapılan egzersizler ve lifli yiyecekler tüketmek, sindirim problemlerini tetikleyen yiyeceklerden uzak durmak rahatsızlığın nedenlerini en aza indirebilir. Sindirim Enzimleri Eksikliği Yiyeceklerin hızlı bir şekilde sindirilmesi için sindirim sisteminde gerekli olan enzimler eksik ise, bu durum yemeklerden sonra gaz şişkinliği ve gaz oluşumuna neden olabilir. Meyve ve sebzeler sindirim enzimleri bakımından zengindir. Ancak pişirme sırasında meyve ve sebzeler bu özelliklerini kaybederler. Çiğ meyve ve sebzelerin beslenme sırasında daha fazla tüketilmesi, enzim takviyesi alarak sindirim enzimlerini dengeleyebilir ve gaz şişkinliğini önemli ölçüde azaltmaya destek olabilir. Hormonal Dalgalanmalar Kadınlarda adet dönemi öncesi ya da gebelik sırasında yaşanan hormon seviyesindeki değişiklikler sindirimi de etkilemektedir. Kadınlarda meydana gelen hormonal değişiklikler sonucunda mide veya bağırsak hareketlerinin yavaşlaması, yiyeceklerin sindirim sisteminde yavaşlamasına neden olur ve bu durumda kabızlık ile gaz şişkinliğine yol açar. |