Gaz Maddeler Türleri ve Özellikleri
23 Temmuz 2024

Gaz Maddeler Türleri ve Özellikleri

Gaz Maddeler

Gaz maddeler, belirli bir hacmi olmayan maddelerdir. Maddenin gaz hali, atom ve moleküller arasındaki boşluğun en fazla olduğu halidir. Bu boşluklar sayesinde gaz maddeler sıkıştırılabilir formdadır. Gaz maddeler, bulundukları kabın her yerine basınç yapabilirler. Basınç ve sıcaklık değişimleri, gazların hacimlerini etkileyebilmektedir. Çevremizde bulunan gaz maddeler arasında azot, oksijen, karbondioksit ve su buharı başlıca gaz maddeler olarak sıralanabilir.

Hayatımızdaki Gaz Maddeler

Günlük hayatımızda gaz maddelerle neredeyse iç içe yaşamaktayız. Yaşamımız için gerekli olan oksijen bir gaz maddedir. Birçoğumuzun her gün farklı bir kokusunu kullandığı parfümler, sıkıştırılmış gaz maddeler içerir. Basınçlı kaplarda muhafaza edildiği için ortama çıktıkları anda hemen hacimleri genişler ve etrafa yayılırlar. Belli mesafelerde parfümün kokusunu alabilmemiz bu yüzdendir.

Gaz maddeler ısıdan etkilenebildiği için patlamaya da müsaittir. Örneğin, deodorant kabının üzerinde ateşe atıldığında patlayabileceğini belirten yazılar mevcuttur. Gaz maddelerin sıkıştırılma özelliğinden birçok alanda faydalanabiliriz. Parfüm örneğimizde olduğu gibi sıkışan gaz ile sıvı da püskürtülebilir. Bu özellik sayesinde böcek ilaçlama araçları, oto boyamada kullanılan ekipmanlar, otomobil ve kamyonların fren sistemleri ve hidrolik kaldırma sistemlerinde basınçlı gazlardan faydalanabiliriz.

Sıkışan gaz maddenin içindeki moleküller birbirleri ile daha fazla çarpışacağı için sıcaklığı artar. Genleşen gaz madde ise çevresinden ısı alır. Gazlar yüksek basınçta sıkıştırıldıkları zaman sıvı hale geçerler. Bu şekilde gaz maddeleri sıvılaştırıp muhafaza etmek kolaylaşır. Hastanelerde kullanılan oksijen tüpleri ve evlerimizde kullandığımız tüplerin içerisinde sıvılaştırılmış gaz maddeler bulunmaktadır.

Az önce bahsettiğimiz yaşam kaynağımız oksijen de vücuda fazla girdiğinde yaşlanmaya neden olmaktadır. Yüksek miktarda oksijen aldığımız zaman kan kimyamız değişime uğrar ve vücudumuzda bulunan asit oranı artar. Bunların akabinde zararlı maddeler ortaya çıkar.

Gaz Maddelerin Sınıflandırılması

Element Gazlar

Doğada element halinde bulunan gazlar 11 tanedir. Beşi hem element halinde hem de bileşiklerde bulunabilir. Bu gazlar hidrojen, oksijen, azot, flüor ve klordur. Tabiatta daima element halinde bulunan gazlar ise helyum, neon, argon, kripton, ksenon ve radondur. Bu gazlar molekül halinde bulunmazlar, sürekli atom halindedirler. Bu gazlar bazı aydınlatma sistemlerinde kullanılabilmektedir. Helyum, hidrojenden sonra en hafif gazdır. Balon ve zeplinlerde kullanılan bir gaz maddedir. Dalgıçlara verilen oksijen tüplerine azot yerine helyum karıştırılmaktadır.

Bileşik Gazlar

Bileşik gazlar, farklı elementlerin birleşmesiyle oluşan gazlardır. Karbon dioksit (CO2), su buharı (H2O) ve metan (CH4) gibi gazlar bileşik gazlara örnek olarak verilebilir.

Karışım Gazlar

Karışım gazlar, daha çok endüstriyel olarak kullanılan gaz karışımlarıdır. Bu gazlar, belirli oranlarda bir araya getirilerek özel amaçlar için kullanılırlar. Örneğin, kaynak işlemlerinde kullanılan asetilen ve oksijen karışımı, karışım gazlara bir örnektir.

Görüldüğü üzere, gaz maddeler ister evlerimizde olsun ister kullandığımız makinelerde ya da doğanın kendisinde olsun bir şekilde hayatımızda varlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gaz Kanunları Nelerdir?

Gaz Kanunları Nelerdir?

Sürekli Gaz Çıkarmak

Sürekli Gaz Çıkarmak

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yetişkinlerde Gaz Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Yetişkinlerde Gaz Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Metan Gazı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Metan Gazı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gaz Çıkarma Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Çıkarma Belirtileri ve Tedavisi

Kan Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kan Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Ozon Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ozon Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Karpuz Gaz Yapar mı?

Karpuz Gaz Yapar mı?

Şeftali Gaz Yapar mı?

Şeftali Gaz Yapar mı?