Anne Karnında Bebek Gaz Çıkarır mı?
22 Temmuz 2024

Anne Karnında Bebek Gaz Çıkarır mı?

Anne Karnında Bebek Gaz Çıkarır Mı?

Anne karnında bebek gaz çıkarır mı? Sorusu gebelik dönemlerinde herkesin merak ettiği bir konu olmaya devam etmektedir. Gebelikte şişkinlik ve gaz sancısı, anne adaylarının sıkça karşılaştığı problemlerden biridir. En çok akıllarına takılan konu ise bu gaz sancısının bebeğe geçip geçmeyeceği ve bebeğin anne karnında iken gaz çıkarıp çıkarmayacağıdır.

Gaz Oluşumu ve Anne Karnında Bebek

Öncelikle sindirim sistemimizde oluşan gazların nasıl meydana geldiğini belirtelim. Gazlar genellikle iki şekilde oluşur:
  • Hava yutulması ile
  • Kalın bağırsaklara yeterince sindirilmeden gelen çeşitli besinlerin, burada yer almakta olan bakteriler tarafından yıkılması ile

Hava yuttuğunuzda vücut bunu genelde geğirme şeklinde dışarı atar. Bu şekilde çıkmayan az bir miktar gaz da aşağı doğru inerek, gaz olarak kalın bağırsaklardan çıkar. Bilhassa bebeklerde bağırsak gelişimi doğumdan sonra da devam ettiğinden doğduklarında bağırsak gelişimi sonlanmamıştır. Bu yüzden bebekler anne karnında iken değil, doğum sonrası genellikle gaz sorunu yaşar. Bu konuda problem yaşamamanız için yapılması gereken, şişkinlik ve gaz sorununa da çok iyi gelen egzersizlerdir. Hareket etmek ve yürüyüş yapmak sindirim sisteminin işlevini daha sağlıklı yapmasına yardımcı olduğu gibi gaz sancısına da iyi gelecektir.

Gaz Sancısını Dindirmek İçin Ne Yapılmalı?

Bebeklerde gaz sancısının anne karnında iken olmayacağını belirttik. Ancak hamilelik sürecinde ve sonrasında gaz oluşmasının, haliyle gaz sancısı ve şişkinliğin önüne geçebilmek için aşağıda birtakım önlemler anlatılmıştır:
  • Yavaş yiyin: Lokmaları ağzınıza ufakça atın ve bolca çiğneyin. Sindirim sistemindeki organlarımızdan ilki ağızdır, yiyeceklerin hazmedilmesi için tükürük salgısı yeterince olmalıdır. Bunun için yemek yeme konusunda acele etmemek ve iyi çiğnemek gerekmektedir.
  • Daha küçük öğünler: Gün içerisinde 3 dengeli öğün mü yiyorsunuz? O zaman, hamileyken gaz oluşmasına en büyük katkıyı bu yapıyor olabilir. Gün boyunca aldığınız 3 öğünü, küçük küçük daha çok öğünler haline çoğaltarak, vücudunuza sindirim yapması için yeterli vakti tanıyın. Birçok anne adayının katlanamaz bulduğu şişkinlik ve gazdan bu şekilde kurtulabilirsiniz.
  • Düzenli olarak tuvalete çıkın: Kabızlık, gaz ve şişkinliğin sık nedenlerinden biridir. Bu yüzden gebeliğiniz süresince kabız olmamaya dikkat edilmesi gerekiyor.
  • Hava yutmamaya çalışın.
  • Yemek esnasında su içmeyin. Suyu yemek aralarında tüketmeye gayret edin.
  • Hamilelikte asla kullanmamanız gereken sigara ve alkolden uzaklaşın.
  • Gebelik döneminde aşırı kahve (kafeinli gıdalar) tüketiminden uzak durun.
  • Kıyafet seçiminde bol kıyafetler giyinin.

Bacaklarınızı kaldırın: Rahatsız eden bir gaz sancısına yakalanmanız halinde, ayaklarınızı kaldırabileceğiniz bir yere uzanın. Bu şekilde oturmak, bebeğinizin baskısını karnınızdan alıp vücudunuzun daha serbest sindirim yapmasını sağlar. Bunun yanı sıra vücudunuza yapışan kıyafetlerden de kaçının. Hamilelik pantolonunuz büyüyen karnınıza tamamen oturuyor olsa dahi, karnınızı ittirerek sindirimi kısıtlayıp sancı veya ağrıya sebep olabilir.

Gaza yol açan gıdalardan uzak durun: Bunlar soğan, brokoli, lahana, kızarmış besinler, şekerli tatlılar, Brüksel lahanası, baklagiller, kuru fasulye, turp, salatalık, dondurma, leblebi, bezelye, soda, mercimek, erik, elma, turşu, karpuz, kavun gibi gıdalardır.

Sonuç

Hamilelik süresince gaz oluşturan nedenler sadece annenin sindirim sistemine etki edeceğinden; anne adayı gaz yapan yiyecekler tükettiğinde annenin gazı bebeğine geçmez. Bu durumda "anne karnında bebek gaz çıkarır mı?" sorusunun cevabı yanıtlanmış oldu. Bebekler anne karnında iken gaz çıkarmazlar; gaz sorunları doğum sonrası bağırsak gelişimi ile ilgilidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gaz Basıncı Genel Özellikleri

Gaz Basıncı Genel Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gaz Yapmayan Yiyecekler Nelerdir?

Gaz Yapmayan Yiyecekler Nelerdir?

Metan Gazı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Metan Gazı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bebek Gaz Masajı Nasıl Yapılır?

Bebek Gaz Masajı Nasıl Yapılır?

Hamilelikte Gaz Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Gaz Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kan Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kan Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Gaz Halindeki Maddeler

Gaz Halindeki Maddeler

Güncel

Gaz Şişkinliği Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Şişkinliği Belirtileri ve Tedavisi