Karında Gaz Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Karında Gaz Belirtileri ve Tedavisi

Karında Gaz

Karında gaz, anüs yoluyla dışarı atılır ve bu durum her insanda görülmektedir. Çoğu insan günde ortalama 14 kez gaz çıkarır. Karındaki gaz genellikle kokusuzdur. Bu gazı hidrojen, nitrojen, karbondioksit, oksijen ve bazen de metan gazları oluşturur. Gazın kötü kokulu olmasının nedeni ise kalın bağırsaktaki bakterilerin oluşturduğu sülfür içeren az miktardaki gazlardır. Mide, yemek borusu, ince ve kalın bağırsaktan oluşan sindirim sistemimizdeki gazın iki kaynağı vardır.

Hava Yutma

Hava yutma, karındaki gazın en sık nedenlerinden biridir. Her insan yerken veya içerken bir miktar hava yutar. Sakız çiğneyen, hızlı yiyip içen, sigara içen ve gevşek takma diş kullanan kişiler normalden fazla hava yutarlar. Midedeki gazın bir kısmı geğirme ile çıkar, geride kalan kısmı ise ince bağırsaklara geçer ve burada kısmen emilir. Az miktarı da kalın bağırsaklara geçer ve makat yolu ile atılır.

Sindirilmemiş Gıdanın Bozulması

İnsan vücudu bazı karbonhidratları ve pek çok gıdada bulunan lifleri ince bağırsaklardaki enzimlerin yetersizliği ya da yokluğu sebebi ile sindiremez. Bu sindirilmemiş gıda, kalın bağırsaktaki zararsız bakteriler tarafından bozulmaya uğrar ve karbondioksit, hidrojen ve insanların üçte birinde de metan gazı oluşur. Yine de bu gazlar anüs yoluyla dışarı atılır. Metan gazı oluşan insanların gaitaları (dışkı) su içinde yüzer.

Hangi Gıdalar Gaz Yapar?

  • Raffinoz: Bu kompleks şekeri en çok içeren besin fasulyedir. Daha az oranda Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, kuşkonmaz, tüm hububatlarda ve diğer sebzelerde bulunur.
  • Laktoz: Sütteki doğal şekerdir. Dondurma, peynir, ekmek, tahıl ve mayonezde de bulunur.
  • Fruktoz: Normalde enginar, soğan, armut ve buğdayda bulunur. Ayrıca bazı içecek ve meyve sularında yapay tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
  • Sorbitol: Meyvelerde doğal olarak bulunur. Armut, şeftali, elma ve erikte çok bulunur. Ayrıca sakızlarda, tatlandırıcılarda ve birçok diyet gıdalarında bulunur.
  • Nişasta: Mısır, patates, bazı tatlılar, buğday ve pastalardaki nişasta kalın bağırsağa geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur. Gaz oluşturmayan tek nişasta çeşidi pirinçtir.
  • Lif: Birçok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir. Eriyebilen lifler suda kolayca çözünür ve böylece bağırsaklarda jel kıvamında bir yapı oluşturur. Bunlar fasulye, yulaf, bezelye ve pek çok meyvede bulunur. Eriyebilen lifler sindirilmeden kalın bağırsağa gelir ve burada gaz oluşturur. Erimeyen lifler, bağırsaklardan hiç değişmeden geçer ve çok az gaz oluşturur. Bazı sebzeler, kepek ve buğday bu tür lifleri içerir.

Karında Gaz Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Belirli bir hastalık sonucu oluşmayan rahatsız edici gazlarda, diyet değişikliği, gerektiğinde ilaç kullanımı ve hava yutmayı azaltmak gerekir. Ayrıca yağsız gıdalar yenmelidir. Böylelikle mide daha hızlı boşalır ve gaz bağırsaklardan daha hızlı geçip gider. Gaz şikayetleri diyet düzenlemesi ile geçmiyorsa antiasitler, karbon preparatları, sindirim enzimleri ve bağırsak çalıştırıcı ilaçlar kullanılabilir. Hava yutmayı azaltmak için, sakız çiğnememek, sert şekerleme yememek, yemekleri küçük lokmalar halinde ve yavaş çiğnemek gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kan Gazı Değerleri Kaçtır?

Kan Gazı Değerleri Kaçtır?

Haber Bülteni